Novice

Turisti Ribnico najdejo na spletu

on 14.08.2012 (4224 reads)

Turisti Ribnico najdejo na spletu

Po odlični zimski sezoni so letos prvič večje število gostov v Ribnico na Pohorju privabili tudi poleti. Pozeto po www.vecer.com.V Ribnici na Pohorju gradijo novi vodohran. Stari, s prostornino 70 kubičnih metrov, bi sicer zadoščal za prebivalce te pohorske vasi, saj kljub trenutno sušnemu obdobju voda teče čez, a drugače je pozimi. Lansko zimo so v petih sodobno opremljenih apartmajskih hišah našteli dvanajst tisoč nočitev, kar je bil trikratnik predlanske številke. "Poraba pri turistih pa je specifična, čez dan so zunaj, zvečer pa bi se vsi hkrati radi stuširali, vsekakor moramo slediti zahtevam turizma, na tem območju je namreč predvidenih še precej novih objektov," je povedal župan občine Ribnica na Pohorju Srečko Geč. Na smučišču v Ribnici so lani prodali 14 tisoč vozovnic, kar je po besedah vodje smučarskega centra Iztoka Helbla blizu maksimuma, 18 tisoč smučarjev. "Vrst čakajočih smučarjev pa nočemo, več jih bomo lahko sprejeli, šele ko nam bo uspelo zgraditi kabinsko žičnico," je povedal Helbel, ki tudi glede te drzne namere še ni vrgel puške v koruzo. Z njo bi najprej Ribnico povezali s kočo Pesnik, kasneje pa še z Ribniško kočo in po drugi strani Pungart na Kopah. Ideja se zdi rahlo utopična, a resni Helblov pogled kaže, da morda vendarle ima tudi nekaj realnih možnosti. "Ko se bo to zgodilo, bosta tu ob vznožju zrasla še dva hotela," razlaga vodja za zdaj še mini smučarskega centra.

Po lanski uspešni zimi so se tamkajšnji turistični delavci osredotočili na privabljanje gostov v času od pomladi do jeseni. Podatki, ki nam jih je pokazala Andreja Lužnik, ki v Ribnici skrbi za promocijo, prodajo, rezervacije in še kaj, kažejo, da jim uspeva. Do 1. septembra bodo imeli dva tisoč nočitev, kar je v primerjavi z lanskimi 150 precejšen napredek. Kje jih turisti najdejo oziroma kje Ribnica najde turiste, je vprašanje, ki se poraja med prvimi. Lužnikova je povedala, da v klasične masovne marketinške akcije ne vlagajo, z veseljem pa uporabljajo nekatere sodobne, a cenovno zelo dostopne marketinške prijeme. To so predvsem različni specializirani počitniški portali na internetu, med njimi na primer Bikemag.hu in Happyhome.nl. "Samo letos poleti smo imeli že približno 50 gostov iz Nizozemske, precej je tudi Madžarov, našli pa so nas prav na teh dveh portalih," pojasnjuje Lužnikova.

Da bi 53 apartmajev s 350 ležišči napolnili tudi v poletnem času, se trudijo tudi z gradnjo nove infrastrukture. Letošnja novost so tri igrišča za odbojko na mivki, ki so jih zgradili z zasebnim kapitalom. Kot je povedala Lužnikova, so ta zaživela tudi kot točka srečanja med domačini in turisti. Za prihodnje leto kljub težavam s pridobivanjem dovoljenj želijo zgraditi majhno kopalno jezero, ki bo poleti služilo za osvežitev, pozimi pa za drsanje.

Zima je za njih še vedno najpomembnejši del leta. Na smučanje bodo tudi v prihodnji zimski sezoni skušali privabiti predvsem družine z otroki. Vrtiljak na smučišču in tekoči trak sta se lansko zimo izkazala kot zelo dobrodošla za otroke, ki smučajo na dveh "rdečih progah", izjemno strma "črna proga", ki je bila tudi že proga državnega prvenstva v slalomu, pa je dovolj velik izziv tudi za starše, ki so vešči smučanja. Največji delež gostov v Ribnici tako predstavljajo družine, večina jih pride ob koncih tedna, nekaj manj se jih odloči za večdnevni obisk. Pomemben segment njihovega trga predstavljajo tudi zimske šole v naravi. Lani je zimske dni v Ribnici preživljajo približno tisoč otrok, za prihodnjo zimo pa imajo že zdaj rezervacije za približno dva tisoč šolarjev.

povzeto po spletni strani www.vecer.com

avto članka : JURIJ BERLOZNIK

objavljeno : 9.8.2012

povezava do članka: http://ris.vecer.com/arhivi/clanek.as ... amp;tip=A&Tabela=2012

slika: avtor JURIJ BERLOZNIK

Attached Files: vecer-ribnica-20120809.pdf 

KOMUNAPROJEKT d.d.
Partizanska cesta 3-5
SI-2000 Maribor
t: +386 (2) 228 58 10
f: +386 (2) 25 17 684

Domov | o podjetju | Novice | Projekti | Kontakt | Prijava | O avtorjih
2011 © Komunaprojekt d.d.